Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Сиракова – директор на БЧК-Варна пред Радио България:

Задължително спазвайте флаговата сигнализация по българските плажове

Липсват водни спасители – не всеки обучен избира тази работа за постоянна

Снимка: БТА

Лятото и горещините, обхванали бетонните джунгли, които обитаваме, карат повечето от хората да търсят по-честа и, по възможност, по-продължителна прохлада край различни водоеми и, разбира се, на Черноморието. Попадайки на плажа обаче, някои решават, че са в правото си необезпокоявано да почиват както намерят за добре, понякога дори и в разрез с разпоредбите на местата за настаняване, добрия тон в отношението към техния персонал и т.н. На плажната ивица също нерядко се стига до конфликтни ситуации с различни търговци и дори спасители, чиито препоръки за безопасност във водата се пренебрегват. 5753-ма са гражданите, получили помощ от спасителите по плажните ни ивици за изминалата 2023 година. 767 са обучените да се заемат с тази важна за нашия живот професия.


Кои са най-честите причини за инциденти във водата – с този въпрос потърсихме директора на БЧК-Варна Милена Сиракова:

"Най-рисковата група са мъже на възраст между 50 и 60 години. Инцидентите с жени с фатален край са много по-малък процент. Причините са различни – понякога здравословни със случаи на инфаркти, инсулти, употреба на алкохол, неспазване правилата за безопасност, минали при червен флаг и т.н."


Ако ви предстои почивка на морския бряг през август, апелът на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК-Варна е задължително да се съобразявате с препоръките на спасителите, тъй като е възможна появата на т.нар. мъртво вълнение, което е опасно дори и за най-опитните плувци. Според тях Черно море има много силна прибойна вълна, която може да ни подведе, и особено малки деца, които са в плиткото, бързо да бъдат завлечени навътре във водата. Ако все пак попаднат в мъртво вълнение, хората не бива да изпадат в паника, а да плуват успоредно на брега. "Когато туристът не иска да се съобрази с флаговата сигнализация на плажа, създава предпоставки за инцидент, за който спасителят носи наказателна отговорност", припомня директорката на БЧК-Варна.


Въпреки ежегодните курсове, които провежда БЧК и обучените от тях водни спасители, тази сфера, както и много други, страда от липсата на достатъчно подготвени кадри:

"Обучените би следвало да обезпечат нуждата от спасители, но явно не всеки спасител, който е изкарал курса и на когото е издаден талон, отива да работи като такъв – обясни още Милена Сиракова. – Затова на места се наблюдава недостиг на кадри, тоест на дневен ред стои вече и въпросът за мотивацията. Работодателите трябва да направят тази професия предпочитана, привличайки младите хора с условия, които да ги накарат да не избират друга професия въпреки сезонния ѝ характер."


Милена Сиракова напомни, че от години се поставя въпросът за създаването на т.нар. плажна полиция, която да подпомага работата на спасителите, намесвайки се в случаи на конфликт между тях и летовниците. Такава би била от полза и за туристите, тъй като ще осигури пълноценната им почивка и сигурност. Каква да бъде формата, съставът и конкретните дейности на подобен вид формирование, според Милена Сиракова са въпроси, чието решение е в ръцете на ресорните институции.

Снимки: БТА, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неправителствено сдружение с кампания за справянето с нерегламентираните сметища у нас

Сдружение "BG Бъди активен" отправя покана до НПО организации, спортни клубове и образователни институции с цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията "НЕ на незаконните сметища", с фокус..

публикувано на 28.07.24 в 10:25
Мануел Сарацин

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните..

публикувано на 28.07.24 в 09:35

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11