Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Снимка: Венета Николова

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където животът тече със забавен ритъм. Разходка с лодка по Дунав, риболов, колоездене, посещение на стари крепости са само част от местните атракции. 


Ако отседнете в тукашна къща за гости, няма да съжалявате! Тенденцията е да се реставрират стари селски къщи, така че да отговарят на съвременните стандарти в бранша, но без да губят нищо от своята автентичност.

В Село Сребърна например попадаме на хотелче, подредено като истински етнографски музей на добруджанския бит. Собственичката Виолета Жекова признава, че от години обикаля рушащи се сгради в района, които отдавна са изоставени от стопаните им, и събира захвърлените мебели, черги и предмети. После ги реставрира и с тях обзавежда къщата си за гости.


"От тези къщи вземам изоставената посуда, легла, ракли…. Ето, тук виждате първото радио "Дружба", в другата стая е първият български телевизор "Опера". Оттам вземам и снимки, които окачвам на стената. Защото това са хората, които някога са живеели в тези къщи и ми се иска духът им да бъде там, където са били техните вещи. И винаги ми става хубаво, когато гостите кажат, че усещат как всичко това съм го правила с любов. Старая се градинката ми да бъде подредена и уютна. Защото когато дойдат на село, искам хората да слушат петела и кокошките в двора, както и синигерите, които в момента имат любовен период. Нека се радват на прелитащите щъркели и пеликани, а вечер да заспиват с песента на щурците. Наоколо има какво да правят. До селото се намира езерото Сребърна –дом на голяма колония къдроглави пеликани. В радиус от 40-50 км има различни забележителности, които туристите могат да посетят в рамките на 3 дена"  разказва Виолета Жекова.

Виолета Жекова в нейната къща за гости
Заради влажните зони и невероятното птиче богатство в крайдунавските села често отсядат чуждестранни орнитолози и фотографи.

По нашето крайбрежие минава популярният веломаршрут "Дунав Ултра". Величко Христов, собственик на старинна къща за гости в село Гиген твърди, че при него се отбиват колоездачи от цяла Европа. Първото нещо, което им прави впечатление е автентичната "тутраканка" типична стара дунавска лодка, с която Величко е украсил двора си

Лодка „тутраканка“ в двора на къщата за гости
Домакинът с готовност ни показва своята етнографска сбирка, подредена в съседна постройка.

Величко Христов посреща гостите си пред малкия си етнографски музей
"С годините не съм изхвърлил нищо старинно – казва Величко Христов. – Това е рогозка от царевична шума, тъкана е на стан като този тук. Ето я и хурката с вретеното. В Гиген имаше цех за папурени изделия, като тази чантичка. Папурът се береше край Дунав. А това са народни носии, те са женски, от този край са. Ето, това се казва вълник. Покривал е задните части, като се завързва с връзки. Облича се риза, поставя се вълникът, полите, а отпред се слагат тези престилки със сърма, с пендари и пр."

Туристите могат да разгледат автентични женски носии от Северна България
Къщата на Величко е изцяло обзаведена със старинни мебели и мирише на дърво, а съпругата му ни гощава с вкусни дунавски специалитети. В околностите на село Гиген са разпилени руините на емблематичния римски град Улпия Ескус. Попадаме и на красив природен феномен – устието на река Искър, която се влива в тихия бял Дунав край селото.

Снимки: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55