Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Снимка: Венета Николова

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където животът тече със забавен ритъм. Разходка с лодка по Дунав, риболов, колоездене, посещение на стари крепости са само част от местните атракции. 


Ако отседнете в тукашна къща за гости, няма да съжалявате! Тенденцията е да се реставрират стари селски къщи, така че да отговарят на съвременните стандарти в бранша, но без да губят нищо от своята автентичност.

В Село Сребърна например попадаме на хотелче, подредено като истински етнографски музей на добруджанския бит. Собственичката Виолета Жекова признава, че от години обикаля рушащи се сгради в района, които отдавна са изоставени от стопаните им, и събира захвърлените мебели, черги и предмети. После ги реставрира и с тях обзавежда къщата си за гости.


"От тези къщи вземам изоставената посуда, легла, ракли…. Ето, тук виждате първото радио "Дружба", в другата стая е първият български телевизор "Опера". Оттам вземам и снимки, които окачвам на стената. Защото това са хората, които някога са живеели в тези къщи и ми се иска духът им да бъде там, където са били техните вещи. И винаги ми става хубаво, когато гостите кажат, че усещат как всичко това съм го правила с любов. Старая се градинката ми да бъде подредена и уютна. Защото когато дойдат на село, искам хората да слушат петела и кокошките в двора, както и синигерите, които в момента имат любовен период. Нека се радват на прелитащите щъркели и пеликани, а вечер да заспиват с песента на щурците. Наоколо има какво да правят. До селото се намира езерото Сребърна –дом на голяма колония къдроглави пеликани. В радиус от 40-50 км има различни забележителности, които туристите могат да посетят в рамките на 3 дена"  разказва Виолета Жекова.

Виолета Жекова в нейната къща за гости
Заради влажните зони и невероятното птиче богатство в крайдунавските села често отсядат чуждестранни орнитолози и фотографи.

По нашето крайбрежие минава популярният веломаршрут "Дунав Ултра". Величко Христов, собственик на старинна къща за гости в село Гиген твърди, че при него се отбиват колоездачи от цяла Европа. Първото нещо, което им прави впечатление е автентичната "тутраканка" типична стара дунавска лодка, с която Величко е украсил двора си

Лодка „тутраканка“ в двора на къщата за гости
Домакинът с готовност ни показва своята етнографска сбирка, подредена в съседна постройка.

Величко Христов посреща гостите си пред малкия си етнографски музей
"С годините не съм изхвърлил нищо старинно – казва Величко Христов. – Това е рогозка от царевична шума, тъкана е на стан като този тук. Ето я и хурката с вретеното. В Гиген имаше цех за папурени изделия, като тази чантичка. Папурът се береше край Дунав. А това са народни носии, те са женски, от този край са. Ето, това се казва вълник. Покривал е задните части, като се завързва с връзки. Облича се риза, поставя се вълникът, полите, а отпред се слагат тези престилки със сърма, с пендари и пр."

Туристите могат да разгледат автентични женски носии от Северна България
Къщата на Величко е изцяло обзаведена със старинни мебели и мирише на дърво, а съпругата му ни гощава с вкусни дунавски специалитети. В околностите на село Гиген са разпилени руините на емблематичния римски град Улпия Ескус. Попадаме и на красив природен феномен – устието на река Искър, която се влива в тихия бял Дунав край селото.

Снимки: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10