Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятното училище по български език в Тирана приключи с добри чувства и прекрасни спомени

2
Снимка: Костандина Бело

Приключи Лятното училище по български език в Тирана. Това бяха няколко седмици, изпълнени с много нови знания. Участниците разшириха познанията си по български език, но и се докоснаха по-близо до българската култура и традиции. Това се случи благодарение на подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий" и Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет, както и на усърдната работа на доц. д-р Раки Бело, лектор по български език и литература във Факултета по чужди езици в Тирана.

Лятното училище в албанската столица беше подпомогнато от проекта за мобилност по програма Еразъм+ на Европейската комисия, по който работят двата университета. Освен всекидневните практически занятия по български език, водени от доц. д-р Раки Бело и д-р Миранда Бело, учебните седмици станаха още по-интересни благодарение и на присъствието на множество гост-лектори от Албания и България, които изнесоха лекции с вдъхновяващи теми и представиха България и българската култура пред участниците в най-добрата ѝ светлина.

Последните дни на лятното училище от 19 до 25 юли бяха едни от най-вълнуващите,  изпълнени с много хубави моменти и спомени, които ще останат в съзнанието на участниците за дълго време. През тези горещи дни на месец юли те посетиха няколко туристически места в Албания, като първата дестинация беше туристическото градче Поградец, на брега на Охридското езеро, носещо и днес българско име, и красивият Национален парк "Дрилон", близо до манастира Свети Наум, носещ името на един от прочутите ученици на Св. Кирил и Методий, който е погребан в църквата на манастира.

Следващото посещение бе до туристическото село Москополе (алб. Voskopoja), което през XVIII в. е било важен културен, търговски и политически град не само на Балканите, но и в Европа, с първата печатница на Балканите, образователни институти и много църкви. Този град е важен за балканските страни, защото тук е издаден речникът на четири балкански езика: гръцки, албански, български и арумънски.

Град Корча беше другата дестинация, която посетиха участниците в Лятното училище по български език в Тирана. Корча е много красив град с богата история, там е Националният музей на средновековното изкуство, Първото албанско училище и др. Градът заедно с околностите му стават част от Българското царство през 853 г. и са включени в историческата област Кутмичевица. И днес в окръг Корча има села, в които живее българското малцинство, което е свързващият мост между двете страни и народи. Това са селата от региона на Преспа, също част от програмата на участниците в лятното училище, а и селата Връбник, Бобощица и Дреновени. Освен посещенията по различните туристически точки, по време на екскурзията бяха изнесени и лекции, свързан с архаичните говори, които продължават да се говорят и днес от жителите на тези села, за техните носии и традиции.

На 24 юли, с една скромна, но красива церемония, участниците в Лятното училище по български език получиха сертификатите си за участие в обучението, а също така и малки подаръци от представителите на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" – зам.-ректора проф. д-р Николай Кънев, зам.-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов и проф. д-р Даниела Тасевска.

Проф. д-р Николай Кънев поздрави присъстващите и подчерта значението на това училище за популяризирането на българския език и култура и благодари на декана на Факултета по чужди езици на Университета в Тирана проф. д-р Есмералда Кромида за нейната подкрепа и тази на факултета, който ръководи. Благодарствени думи бяха отправени и по адрес на Катедрата по славянски и балкански езици, част от която е и българският език. Изучаването на българския език е сред приоритетите в стратегията за интернационализация на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий". Интересът към българския език в Албания се дължи както на добросъседските ни отношения, така и на българското малцинство в тази страна, подчерта проф. Кънев.

Четирима студенти от Факултета по чужди езици, участници в Лятното училище, ще продължат обучението по български език в Софийския и Великотърновския университети. Това е много добра практика за студентите от Факултета на Тиранския университет, която се реализира в рамките на сътрудничеството с българските висши учебни заведения.

Междувременно участниците споделиха прекрасните впечатления от Лятното училище и изразиха желание да се срещнат отново догодина.


Снимки: Костандина Бело



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Клуб за народни танци Мъниста, Валенсия

Клуб "Мъниста" отново събира любителите на български народни танци във Валенсия

Клуб за български народни танци "Мъниста" във Валенсия открива тази вечер от 17:30 часа местно време новия танцов сезон. От "Мъниста" канят през Фейсбук страницата си  всички желаещи да се присъединят към сбирките им на адрес: Calle de Chiva, Nº..

публикувано на 04.09.24 в 08:25

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията..

публикувано на 03.09.24 в 20:20

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02