Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятното училище по български език в Тирана приключи с добри чувства и прекрасни спомени

2
Снимка: Костандина Бело

Приключи Лятното училище по български език в Тирана. Това бяха няколко седмици, изпълнени с много нови знания. Участниците разшириха познанията си по български език, но и се докоснаха по-близо до българската култура и традиции. Това се случи благодарение на подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий" и Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет, както и на усърдната работа на доц. д-р Раки Бело, лектор по български език и литература във Факултета по чужди езици в Тирана.

Лятното училище в албанската столица беше подпомогнато от проекта за мобилност по програма Еразъм+ на Европейската комисия, по който работят двата университета. Освен всекидневните практически занятия по български език, водени от доц. д-р Раки Бело и д-р Миранда Бело, учебните седмици станаха още по-интересни благодарение и на присъствието на множество гост-лектори от Албания и България, които изнесоха лекции с вдъхновяващи теми и представиха България и българската култура пред участниците в най-добрата ѝ светлина.

Последните дни на лятното училище от 19 до 25 юли бяха едни от най-вълнуващите,  изпълнени с много хубави моменти и спомени, които ще останат в съзнанието на участниците за дълго време. През тези горещи дни на месец юли те посетиха няколко туристически места в Албания, като първата дестинация беше туристическото градче Поградец, на брега на Охридското езеро, носещо и днес българско име, и красивият Национален парк "Дрилон", близо до манастира Свети Наум, носещ името на един от прочутите ученици на Св. Кирил и Методий, който е погребан в църквата на манастира.

Следващото посещение бе до туристическото село Москополе (алб. Voskopoja), което през XVIII в. е било важен културен, търговски и политически град не само на Балканите, но и в Европа, с първата печатница на Балканите, образователни институти и много църкви. Този град е важен за балканските страни, защото тук е издаден речникът на четири балкански езика: гръцки, албански, български и арумънски.

Град Корча беше другата дестинация, която посетиха участниците в Лятното училище по български език в Тирана. Корча е много красив град с богата история, там е Националният музей на средновековното изкуство, Първото албанско училище и др. Градът заедно с околностите му стават част от Българското царство през 853 г. и са включени в историческата област Кутмичевица. И днес в окръг Корча има села, в които живее българското малцинство, което е свързващият мост между двете страни и народи. Това са селата от региона на Преспа, също част от програмата на участниците в лятното училище, а и селата Връбник, Бобощица и Дреновени. Освен посещенията по различните туристически точки, по време на екскурзията бяха изнесени и лекции, свързан с архаичните говори, които продължават да се говорят и днес от жителите на тези села, за техните носии и традиции.

На 24 юли, с една скромна, но красива церемония, участниците в Лятното училище по български език получиха сертификатите си за участие в обучението, а също така и малки подаръци от представителите на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" – зам.-ректора проф. д-р Николай Кънев, зам.-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов и проф. д-р Даниела Тасевска.

Проф. д-р Николай Кънев поздрави присъстващите и подчерта значението на това училище за популяризирането на българския език и култура и благодари на декана на Факултета по чужди езици на Университета в Тирана проф. д-р Есмералда Кромида за нейната подкрепа и тази на факултета, който ръководи. Благодарствени думи бяха отправени и по адрес на Катедрата по славянски и балкански езици, част от която е и българският език. Изучаването на българския език е сред приоритетите в стратегията за интернационализация на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий". Интересът към българския език в Албания се дължи както на добросъседските ни отношения, така и на българското малцинство в тази страна, подчерта проф. Кънев.

Четирима студенти от Факултета по чужди езици, участници в Лятното училище, ще продължат обучението по български език в Софийския и Великотърновския университети. Това е много добра практика за студентите от Факултета на Тиранския университет, която се реализира в рамките на сътрудничеството с българските висши учебни заведения.

Междувременно участниците споделиха прекрасните впечатления от Лятното училище и изразиха желание да се срещнат отново догодина.


Снимки: Костандина Бело



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети, информира ни Българската телеграфна агенция...

публикувано на 13.07.24 в 10:16
Посланик Григор Порожанов

Българската общност в Германия е над 436 000 души

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" -..

публикувано на 12.07.24 в 12:43

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25