Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България следи с тревога изявленията на Скопие за Коридор №8

Снимка: архив

Правителството на България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор № 8 към друг транспортен проект, посочват от правителствената пресслужба. Припомняме, че Северна Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, включително и Kоридор № 8, включително в съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2021 г., се казва в съобщението.

ЕС подкрепя изграждането на железопътните коридори 8 и 10, заяви посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър пред "Свободна Европа". По отношение на вписването на българите в конституцията на Северна Македония като условие за реален старт на преговорите с ЕС дипломатът посочи, че "на масата вече има поставено решение". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Групата на ДПС намаля с още двама депутати

След изключването на 17-те депутати от ДПС, сред които и Джевдет Чакъров, другият председател на движението, стана ясно, че депутатът Ахмед Вранчев е изразил писмено желанието си да напусне парламентарната група на ДПС. Заявлението му беше прочетено от..

публикувано на 11.07.24 в 16:11

Парламентарната група на ДПС се разцепи, вторият мандат за кабинет отива в ПП-ДБ

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители. Сред тях е и съпредседателят Джевдет Чакъров. Решението бе прочетено в пленарна зала от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова.  Всички изключени са участвали в срещата при..

публикувано на 11.07.24 в 12:38

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на..

публикувано на 11.07.24 в 08:31