Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Заболяването не е опасно за хората

Снимка: БТА

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, стана ясно на онлайн среща на институциите с представители на животновъдните асоциации.
Мерките включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби
Заболяването не е опасно за хората, но е изключително заразно за овцете и козите и води до големи икономически загуби.
Болестта се предава чрез директен контакт между животни, чрез замърсени с вируса фуражи, постели, оборудване и превозни средства.

Временно е забраноно и провеждането на животновъдни изложби и пазари, предава БТА.
Гърция вече забрани транспорта на овце и кози в цялата страна заради чумата по дребните преживни животни. Първите данни показват, че чумата по дребните преживни животни, установена в гръцката област Тесалия, е била внесена от Румъния, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва без горещини

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има отново над източната половина от страната и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Североизточна..

публикувано на 01.09.24 в 18:00

Находка ни връща във времето, когато праисторически животни са населявали Родопите

Зъб от пещерен лъв е открит при разкопки в пещерното обиталище “Чая” край Чепеларе, съобщи Марин Господинов, директор на местния Музей на родопския карст. По думите му, това е изключително ценна и рядка находка за страната ни, а за Родопите –..

публикувано на 01.09.24 в 15:17

Няма ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие

Броят на чуждестранните туристи, посетили южното ни Черноморие през летния сезон, е същият като през м.г., показват данните на Бургаското летище. 1,2 млн. чужденци са избрали през това лято нашите плажове – далеч по-малко от регистрираните през 2019 г...

публикувано на 01.09.24 в 10:52