Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Творци от Перу, Словакия, Оман и Египет изследват местата за разруха у нас

Снимка: swimmingpoolprojects.org
Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите.

"Екологии на прехода" представя грижижата от разстояние за материалното и нематериално наследство, което е в постоянна промяна – от историческото название, наречено „прехода“  към процес на преминавания през различни материални състояния, исторически времена и географски места. За целта Кураторският колектив Off-Site кани артистите Николас Кисич Агире  ( Перу), Катарина Бюрин (Словакия/САЩ), Сам Гантус (Оман/ Швейцария), Елица Коева и Манар Мурси (Египет/ Канада) да изградят връзка с конкретни места в България, като заедно с местни жители събират и изпращат материални задания, поверявайки ги на грижите на артистите за периода на тяхното изследване, продължило четири години. Материалните задания са съставени от преносими фрагменти, като тухла от турска баня, растителни проби от изоставена обсерватория от времето на комунизма и пр.. В тези фрагменти речните и почвените терени на крайбрежието, растителният живот, минералната материалност и животинска миграция се преплитат с житейския опит и устната история на хората, отбелязват организаторите. 

Бивайки едновременно отпадък и организъм, подвижните фрагменти, изпратени до артистите, водят към едно по-обхватно разбиране на експерименталната практика на опазване и отношението ѝ към колективната грижа, разказват от екипа.

Изложбата е част от поредица инициативи, ръководени от Off-site – изследователски колектив, съоснован през 2020 г. от Борислав Ангелов, Полин Шонгов и Мая Шопова. С „Екологии на прехода“ те въвеждат алтернативни подходи към архива през призмата на екологичните хуманитарни науки и критичните изследвания на наследството и медиите.
Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд "Култура".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10