Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

Снимка: БГНЕС

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Обстановката на място остава тежка, а на терена са пожарникари, военни, горски служители и доброволци. На този етап няма застрашени населени места.

В днешния ден обливания по въздух извършват само френските самолети, тъй като е опасно да летят едновременно хеликоптер и самолети по един фронт на пожара, поясни на брифинг шефа на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов. Той посочи, че утре  за овладяването на пожара в Малешевската планина вероятно ще се използват хеликоптери на ВВС, за да може максимално да се въздейства на стихията.
От петък, в зависимост от обстановката, се очаква да се включват и самолетите от Швеция, които пристигат на 1 август.
Снимка: МВР
Пожарът в Община Струмяни не е овладян, но в сравнение с вчерашния ден няма толкова силен вятър, което е позволило въвеждането на екипи и на терен, освен двата самолета от Франция, допълни гл. комисар Джартов. По думите му, в четвътък се очакват още доброволци, предвид изключително големия периметър на пожара. Необходими са много хора, които непрекъснато да обхождат местата, които вече са обработени, за да не се допусне възобновяване на горенето някъде по периметъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 31 юли 2024 г.

В „България днес“ на 31 ви срещаме с Кевин Пенев – българското момче от Ню Йорк, който представи достойно страната ни на олимпиадата в Париж. С три преподавателки в училище „Буквар“ в германския град Кобленц говорим и за..

публикувано на 31.07.24 в 19:00

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език. Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като..

публикувано на 31.07.24 в 14:00

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична..

публикувано на 31.07.24 в 11:50