Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудесата на българските гори са представени в природонаучния музей на Черни осъм

Снимка: Facebook / „Чудесата на природата: от семе до гора“

Изложба „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува до края на август в Природонаучния музей на троянското село Черни Осъм. Експозицията проследява процеса на зараждане на една гора и презентира красотата на българските гори и шарения растителен и животински свят в тях, разказа за БТА Йорданка Якимова от културната институция.

Вниманието на посетителите се насочва към чудесата на четири типа гори, които са приоритетни за опазване в цяла Европа. Посетителите се запознават и с най-съществените заплахи за тях, предизвикателствата пред тяхното опазване и възстановяване, както и с важни компоненти на правилното залесяване. 

За създаването на експозицията World Wildlife Fund (WWF) ­– България обединява усилия с Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори (ДАФНИ). В резултат на това сътрудничество посетителите на изложбата имат възможност да се насладят на пъстри илюстрации с представители на богатия растителен и животински свят у нас. От диви прасета, сърни и прилепи, до различни видове птици, влечуги, земноводни и насекоми.С илюстрации на горски местообитания и техни представители се представят: Ана Сокерова, Анелия Пашова, Асен Игнатов, Георги Пчеларов, Деница Пенева, Дина Рогатних, Ерик Даниел, Снежина Попова, Илия Бояров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10