Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра реакция на БОК срещу участието на боксьорки, не издържали теста за пол

Снимка: БОК

Българският олимпийски комитет излезе с остра позиция срещу участието в Олимпиадата в Париж на две боксьорки, не издържали теста за пол.
Ю-Тин Лин

"Българският олимпийски комитет /БОК/ за пореден път повдига въпроса за стриктното спазване на равнопоставеността при отделните полове в Олимпийските игри. Повод за тревогата ни е участието в женския турнир по бокс на Игрите в Париж на Имане Келиф от Алжир /66 кг/ и на Ю-Тин Лин от Тайван /57 кг/, които преди време не издържаха тестовете за пол и бяха спрени от участие в женските боксови турнири на световно ниво, а сега необяснимо как са записани в програмата на олимпийските игри в Париж при дамите", отбелязват от БОК и допълват:

"Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми".
Тежестта на ударите на Ю-Тин Лин е изпитала и олимпийската ни шампионка по бокс Стойка Кръстева.
Стойка Кръстева
"Те са дългогодишни боксьорки и двете. Аз лично имам загубен финал срещу представителката на Тайван, през 2018 година загубих финал в Индия, но към онзи момент никой не знаеше, че те не са жени, защото не бяха правени такива тестове", сподели пред БНТ Кръстева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският ансамбъл остана на крачка от олимпийските медали

Въпреки че поведе в квалификациите, българският ансамбъл по художествена гимнастика не успя да се пребори за олимпийските медали. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева допуснаха груба грешка на..

публикувано на 10.08.24 в 17:01
Йоана Георгиева

Йоана Георгиева и Биляна Дудова няма да се борят за олимпийски медали

Дебютантката на олимпийски игри Йоана Георгиева завърши седма в Париж в третата полуфинална серия на 500 м в едноместния каяк. Това означава, че тя няма да участва на финала в дисциплината. 22-годишната българка не намери място и във финал С, на който..

публикувано на 10.08.24 в 12:30

Магомед Рамазанов с трето олимпийско злато за България – в свободната борба

Магомед Рамазанов триумфира с трета олимпийска титла на България от Игрите в Париж 2024, след като буквално разгроми смятания за легенда в свободната борба до 86 кг иранеца Хасан Яздани Чарати – олимпийски златен и сребърен медалист и трикратен световен..

публикувано на 09.08.24 в 22:21