Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата Олимпиада по изкуствен интелект събира в България 200 младежи от цял свят

Снимка: БТА

България ще посрещне близо 200 ученици и младежи от цял свят, които ще участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи.

Участие в състезанието са потвърдили 44 отбора, два от които са български – съобщи на пресконференция министърът на образованието и науката Галин Цоков.


Основен спонсор на събитието, което ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас, е Google. Това е показател за значимостта на събитието, коментира министърът.
Състезанието по изкуствен интелект се състои от два сегмента - научен и практически. Основният фокус е върху машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение. В практическия кръг учениците ще имат за задача да създадат широко разбираем продукт – аудио, видео или изображение.
До момента тази година българските ученици са спечелили 58 медала от международни олимпиади, стана ясно на пресконференцията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От МВнР предупредиха за отмяна на полети от и до Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи предупреди за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските..

публикувано на 29.07.24 в 17:38

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41