Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Ибаниес осигури първи олимпийски медал за България

Гимнастичката Валентина Георгиева завърши пета на прескок

Хавиер Ибаниес
Снимка: БТА

Боксьорът Хавиер Ибаниес се класира за олимпийските полуфинали в категория до 57 кг и си гарантира минимум бронзов медал в Париж. Роденият в Куба, но състезаващ се за България европейски шампион, победи японеца Шудай Харада с 5:0 съдийски гласа.

За място на финала Хавиер Ибаниес ще се изправи срещу световния бронзов медалист Мунарбек Сейтбек Уулу от Киргизстан, който се наложи с 3:2 съдийски гласа над Джамал Харви от Съединените щати.

С категоричната си победа на четвъртфиналите българският боксьор спечели за страната ни 20-о отличие от олимпийски игри в своя спорт.

Валентина Георгиева

Представяне като за олимпийски медал направи и Валентина Георгиева, която с два отлични прескока извоюва петото място на финала на този уред в спортната гимнастика. Така България отново имаше олимпийска финалистка при жените след 32 годишна пауза.

Класирането е огромен успех за 18-годишната дебютантка на олимпийски игри и защото е постигнато след продължително отсъствие поради травма на коляното.

Интересен факт е, че Валентина Георгиева повтори постижението на своя треньор Филип Янев, завършил на пето място на прескок на олимпиадата в Атина през 2004 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Григор Димитров достигна до осминафиналите на US Open

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство по тенис на Съединените щати, побеждавайки с категоричния резултат 6:3, 6:3, 6:1 Талон Грийкспоор от Нидерландия. Българинът не остави шансове на съперника си да стигне до обрат. В..

публикувано на 31.08.24 в 09:40

От Видин започва най-дългият веломаршут у нас

Сто колоездачи от пет държави ще потеглят в събота сутрин от Видин по най-дългия веломаршрут в страната ни. Единайсетото издание на многодневното спортно приключение тази година носи името “Дунав Ултра: Следващо ниво 2024”. “Най-много..

публикувано на 30.08.24 в 20:05

Григор Димитров отива на трети кръг на US Open

Първата ракета на България, Григор Димитров, се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като постигна чиста победа над Ринки Хиджиката с 6-1, 6-1, 7-6 (4). Срещата продължи малко над два часа и 10 минути. В първите два..

публикувано на 29.08.24 в 10:40