Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на второ място в Европа по горски пожари

Снимка: БТА

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари.

Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и причиняват икономически загуби от около 2,5 млн. евро. Вероятно настоящата година ще бъде най-лошата за българската гора от началото на новия век.

Пожарът, замърсяващ въздуха на Пловдив, е потушен

Основните причини за горските пожари са небрежност и палеж. Освен това многогодишни вредни практики в земеделието и електроразпределението са се запазили и до днес.

Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи екологичното предизвикателство”, коментира инж. Тихомир Томанов, изп. директор на “Асоциация общински гори”. Според него като причина за огромния брой горски пожари се добавя също пасивното поведение на властите и отговорните институции за борбата с това явление.

Единствените инвестиции, които се правят в тази посока, са чрез европейските програми за селските райони и за околната среда”, добавя инж. Тихомир Томанов. По думите му, половината от нашите гори попадат във високорисковата категория за пожари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26