Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на второ място в Европа по горски пожари

Снимка: БТА

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари.

Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и причиняват икономически загуби от около 2,5 млн. евро. Вероятно настоящата година ще бъде най-лошата за българската гора от началото на новия век.

Пожарът, замърсяващ въздуха на Пловдив, е потушен

Основните причини за горските пожари са небрежност и палеж. Освен това многогодишни вредни практики в земеделието и електроразпределението са се запазили и до днес.

Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи екологичното предизвикателство”, коментира инж. Тихомир Томанов, изп. директор на “Асоциация общински гори”. Според него като причина за огромния брой горски пожари се добавя също пасивното поведение на властите и отговорните институции за борбата с това явление.

Единствените инвестиции, които се правят в тази посока, са чрез европейските програми за селските райони и за околната среда”, добавя инж. Тихомир Томанов. По думите му, половината от нашите гори попадат във високорисковата категория за пожари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52