Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Снимка: БГНЕС

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди.

Данните показват още, че безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди, а около 36 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда преди повече от година.

На този фон от КНСБ дойде новината, че над хиляда безработни са били обучени по проекта “Шанс за зелена и екологична заетост”. Програмата, финансирана от държавния бюджет и осъществявана в сътрудничество с 50 общини и лечебни заведения, е насочена към хора с ниско образование и без квалификация в райони с безработица над средната за страната. Те ще могат да работят в горското стопанство, като болногледачи и социални асистенти за деца и възрастни. Предстои да бъде осигурена трудова заетост на близо 600 души, преминали успешно обученията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 16

В брой 16 на предаването слушайте: Момичето с красивите големи очи от „Дом за нашите деца“ – преди и след установяването си в Италия – интервю с актрисата Елжана Попова; България – прародина и земя мечта – разговор с Таня Танасова от..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция иска да се присъедини към БРИКС Турция е подала молба за пълноправно членство в БРИКС и присъединяването ѝ ще се обсъжда на срещата на върха на организацията в Русия през октомври, съобщават българските медии. Ако бъде приета,..

публикувано на 05.09.24 в 10:35
председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

1200 учители не достигат в цялата страна

Новата учебна година ще започне със сериозен недостиг на учители – в София техният брой е около 200, а в останалата част от страната – близо хиляда. Това съобщи пред БНР председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен..

публикувано на 05.09.24 в 09:45