Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Снимка: БГНЕС

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди.

Данните показват още, че безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди, а около 36 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда преди повече от година.

На този фон от КНСБ дойде новината, че над хиляда безработни са били обучени по проекта “Шанс за зелена и екологична заетост”. Програмата, финансирана от държавния бюджет и осъществявана в сътрудничество с 50 общини и лечебни заведения, е насочена към хора с ниско образование и без квалификация в райони с безработица над средната за страната. Те ще могат да работят в горското стопанство, като болногледачи и социални асистенти за деца и възрастни. Предстои да бъде осигурена трудова заетост на близо 600 души, преминали успешно обученията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 23 градуса

В неделя ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София 7°, а..

публикувано на 12.10.24 в 18:30
Света Богородица с Младенеца

В Разлог откриха шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца

С водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, в Разлог беше открита шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца. Скулптурата, поставена в центъра на кръговото кръстовище пред многопрофилната болница в града, се вижда от повече от..

публикувано на 12.10.24 в 16:50

С шествие в подкрепа на донорството мотористите сложиха край на мотосезона

Мотошествие в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи премина през столичните улици. Под мотото “Да! На живота!” и с маршрут от Националния исторически музей до Народното събрание мотористите сложиха край на тазгодишния мотосезон. В..

публикувано на 12.10.24 в 13:53