Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин
Снимка: Димитър Вельов

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите.

На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до 57 кг. Азиатката е една от двете боксьорки, набедени, че не принадлежат към женските категории в бокса.

Българката изигра добър първи рунд срещу двукратна световна шампионка, която използваше неспортсменски прийоми като удари с лакти и влизане напред с глава. Въпреки това съдията Джефри Верхувен от Канада не я предупреди официално, а само й отправи няколко забележки.

Каменова и Ю-тин се срещнаха за последен път на четвъртфиналите на световното първенство в Ню Делхи през 2018 г. Тогава българката загуби с 2:3 съдийски гласа и тайванката спечели бронзовия медал. Впоследствие отличието на Лин Ю-тин беше отнето и присъдено на нашата боксьорка, тъй като не премина теста за пол.

След края на мача президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова поздрави Светлана Каменова, която изгледа мача от трибуните. Треньорът на женския национален отбор Борислав Георгиев пък се появи пред журналистите с надпис на английски: “Аз съм ХХ, Спасете женския спорт”, напомняйки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Триумф за българските гимнастички в навечерието на Париж 2024

Българските гимнастички, които ще представляват страната ни на олимпийските игри, завоюваха златните медали в многобоя и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите в последната си Световна купа преди Париж. В румънския град Клуж-Напока..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Национален велотур “Момчиловци” сред красотата на Родопите

Над сто колоездачи от цялата страна ще участват днес в четвъртото издание на националния велотур “Момчиловци”, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. Велосипедният тур няма състезателен характер, а целта му е да бъде популяризирана красотата..

публикувано на 14.07.24 в 06:00
Стилияна Николова

Стилияна Николова оглави временното класиране на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова поведе в класирането на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока. В първия ден от състезанието тя постигна най-високите резултати на обръч и топка, оставяйки..

публикувано на 13.07.24 в 08:57