Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин
Снимка: Димитър Вельов

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите.

На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до 57 кг. Азиатката е една от двете боксьорки, набедени, че не принадлежат към женските категории в бокса.

Българката изигра добър първи рунд срещу двукратна световна шампионка, която използваше неспортсменски прийоми като удари с лакти и влизане напред с глава. Въпреки това съдията Джефри Верхувен от Канада не я предупреди официално, а само й отправи няколко забележки.

Каменова и Ю-тин се срещнаха за последен път на четвъртфиналите на световното първенство в Ню Делхи през 2018 г. Тогава българката загуби с 2:3 съдийски гласа и тайванката спечели бронзовия медал. Впоследствие отличието на Лин Ю-тин беше отнето и присъдено на нашата боксьорка, тъй като не премина теста за пол.

След края на мача президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова поздрави Светлана Каменова, която изгледа мача от трибуните. Треньорът на женския национален отбор Борислав Георгиев пък се появи пред журналистите с надпис на английски: “Аз съм ХХ, Спасете женския спорт”, напомняйки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хавиер Ибаниес

Хавиер Ибаниес осигури първи олимпийски медал за България

Боксьорът Хавиер Ибаниес се класира за олимпийските полуфинали в категория до 57 кг и си гарантира минимум бронзов медал в Париж. Роденият в Куба, но състезаващ се за България европейски шампион, победи японеца Шудай Харада с 5:0 съдийски гласа. За..

публикувано на 04.08.24 в 09:04

Участници от седем страни ще плуват в международния маратон “Галата – Варна”

Над 220 души от седем държави ще участват в 84-тото издание на Международния плувен маратон “Галата – Варна”. Ще бъдат представени България, Русия, Украйна, Великобритания, Германия, Дания и Турция. Трасето на маратона очертава линията по море от нос..

публикувано на 04.08.24 в 06:00
Десислава Ангелова

Десислава Ангелова завоюва шесто място на скиф на олимпиадата в Париж

Десислава Ангелова завърши на шесто място на скиф в турнира по гребане на олимпийските игри в Париж. Дебютантката в най-високия спортен форум преодоля дистанцията от 2 хил. метра за 7:33.19 минути. Тя е първата българка на олимпийски финал в..

публикувано на 03.08.24 в 12:18