Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотел или ваканционен имот – кое е по-изгодно и удобно?

Снимка: bgvakancia.com

С 30-40 % се е увеличило предлагането на ваканционни имоти в България през последните три години. Към момента техният брой надвишава 20 хиляди. Все повече клиенти предпочитат да си наемат апартамент или дори цяла къща през ваканцията си в България чрез съответните онлайн платформи. Само за една година средната цена на нощувка в този тип места за настаняване е скочила с 11-12 %, научаваме от Борис Павлов, председател на Асоциация за туристическите имоти и иновации.

Най-много ваканционни имоти са регистрирани в София, Пловдив, по Черноморието и в планинските ни курорти. Но се оказва, че цената не е определящ фактор при избора на клиента къде да отседне. Търсят се предимно висококласни имоти и в добра локация. Но нощувката там излиза горе-долу колкото в 3 и дори в 4-звезден хотел. Тогава защо много хора предпочитат този вид почивка?


"Основната причина да бъде избран ваканционен имот е наличието на повече пространство – кухня, хол, на усещане за дом – казва Борис Павлов. – Много гости предпочитат да запазят това усещане по време на своята ваканция. Особено за семейства с деца е изключително удобно, вместо да ползват няколко хотелски стаи, да запазят един апартамент, където да готвят, когато не желаят да излизат на ресторант и т.н. Така че ти получаваш повече пространство и си по-независим, защото все пак в хотела има много гости, докато апартаментите са в жилищни сгради, където живееш по-скоро като местен жител."


В София се намира най-високата концентрация на апартаменти за кратковременно отдаване. Причина е бумът на т.нар. уикенд туризъм по линия на нискотарифните полети. Но все по-често тези имоти се търсят и от бизнес пътуващи, както и от дигиталните номади.

Средната продължителност на престоя им в тези места е 5-6 дни, което е повече отколкото в хотелите, твърди Борис Павлов. В момента срещу 40-45 евро може да се наеме маломерен апартамент в добра локация в София за една нощувка. На морето цените са около 60-70 евро за същия вид апартамент.



Защо у нас ползването на тези имоти е значително по-евтино от чужбина?

"За жалост това е така и основната причина е нехайство на държавата през последните години, която няма абсолютно никакъв контрол върху регламентирането на тази дейност, т.е. регламент има, но няма контрол върху спазването му. Нашата асоциация се бори вече трета година за решаването на този проблем. Защото от тези над 20 000 ваканционни имота у нас, половината им собственици не ги регистрират, не плащат данъци и това им позволява да ги отдават на по-ниски цени"- обяснява Борис Павлов.

За 2023 г. нощувките чрез онлайн платформите за краткосрочен наем на ваканционни имоти в България са 3,5 милиона. За сравнение, броят на туристическите нощувки за 2023 в е около 7 млн. "Става въпрос за 13% от пазара. Това е много нисък процент спрямо повечето западноевропейски страни" – казва Борис Павлов и добавя:


"Качеството на ваканционните имоти у нас не отстъпва по абсолютно никакъв начин на това в големи европейски градове. Дори смятам, че е по-високо от това в градове като Барселона, където има квота от 2011 г. насам и не може да регистрираш нови имоти на пазара. И хората, или компаниите, които оперират тези имоти нямат никаква мотивация да предоставят услуга на по-високо ниво, тъй като търсенето изпреварва в пъти предлагането. Те могат да си позволят качеството им да е ниско, а да имат добра заетост. А у нас, покрай голямото предлагане, не е така" – казва в заключение Борис Павлов.

Вижте още :


Снимки: bgvakancia.com, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15