Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

Димитър Главчев
Снимка: БТА

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се изпълнява промяната в Закона за висшето образование.

След отпускането на допълнителните средства средната брутна заплата на университетските преподаватели ще достигне 180% от средната за страната. "Асистентите ще получават с хиляда лева повече - 2116 лв., което е сериозна инвестиция в младостта и интелекта на България", заяви просветният министър проф. Галин Цоков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево начало на новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на средната и висока облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури в повечето..

публикувано на 13.10.24 в 18:30

Кенийски атлети най-бързи на “Маратон София 2024”

Шедрак Кимайо и Хариет Чеборе от Кения триумфираха на “Маратон София 2024” в класическата дистанция от 42,195 км. Кимайо успя да я преодолее за 2 часа, 15 минути и 4 стотни от секундата, а Чеборе – за 2 часа, 38 минути и 25 секунди. Хиляда бегачи..

публикувано на 13.10.24 в 16:05

Броят на инцидентите с тротинетки нараства близо три пъти

Само от юли до септември са възникнали 277 произшествия с участието на тротинетки и седем души са загинали – тази статистика представи пред Нова тв главен инспектор Лъчезар Близнаков от “Пътна полиция”. Броят на инцидентите се е увеличил близо три..

публикувано на 13.10.24 в 15:25