Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел може да замени Мирча Джоана като зам.-генерален секретар на НАТО

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Бившият български еврокомисар Мария Габриел може да стане зам.-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата е потвърдена от София и от Брюксел, съобщи БГНЕС. Според българските медии Габриел има достатъчно международен опит, за да заеме отговорния пост. Тя е добре позната в Брюксел, където започна кариерата си като евродепутат от Европейска народна партия, а след това стана и еврокомисар в първата Еврокомисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен. През 2023 г. Габриел се отказа от високата позиция в Брюксел и стана вицепремиер и външен министър на България.

От октомври генерален секретар на НАТО ще е нидерландецът Марк Рюте. Той има право да назначи един свой заместник.

Истина е нещо, което се е случило, другото е предположение – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в парламента на въпрос на БТА - истина ли са медийните публикации, които твърдят, че бившият вицепремиер Мария Габриел е кандидат за зам.-генерален секретар на НАТО. "Ние сме направили всичко, една достойна кандидатура, каквато е Мария Габриел, да бъде оценена в света", добави Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Временновластието става характерна черта на политическата ситуация в България

България се изправя пред седмите поред парламентарни избори за последните три години. Причината е, че за пореден път и трите проучвателни мандата, връчвани от президента на парламентарно представените партии, останаха нереализирани. Какво е..

публикувано на 06.08.24 в 12:15
Рая Назарян

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента..

публикувано на 05.08.24 в 16:25

България поема към поредни парламентарни избори

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на седми предсрочни..

публикувано на 05.08.24 в 13:44