Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел може да замени Мирча Джоана като зам.-генерален секретар на НАТО

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Бившият български еврокомисар Мария Габриел може да стане зам.-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата е потвърдена от София и от Брюксел, съобщи БГНЕС. Според българските медии Габриел има достатъчно международен опит, за да заеме отговорния пост. Тя е добре позната в Брюксел, където започна кариерата си като евродепутат от Европейска народна партия, а след това стана и еврокомисар в първата Еврокомисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен. През 2023 г. Габриел се отказа от високата позиция в Брюксел и стана вицепремиер и външен министър на България.

От октомври генерален секретар на НАТО ще е нидерландецът Марк Рюте. Той има право да назначи един свой заместник.

Истина е нещо, което се е случило, другото е предположение – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в парламента на въпрос на БТА - истина ли са медийните публикации, които твърдят, че бившият вицепремиер Мария Габриел е кандидат за зам.-генерален секретар на НАТО. "Ние сме направили всичко, една достойна кандидатура, каквато е Мария Габриел, да бъде оценена в света", добави Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката. “Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през..

публикувано на 02.08.24 в 13:10

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия отчита спад на мигрантите и затваря бежански центрове Комисарят по въпросите на бежанците и миграцията на Сърбия Наташа Станисавлевич съобщи, че броят на мигрантите в страната е намалял с 80% и е решено временно да се затворят 7..

публикувано на 02.08.24 в 10:50

ГЕРБ ще преговаря с ИТН, но няма да подкрепи редовен кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов потвърди, че коалицията ще преговаря с партия “Има такъв народ”, която получи третия мандат за съставяне на правителство. Той обаче поясни, че депутатите му няма да дадат гласа си за кабинет в рамките на този..

публикувано на 01.08.24 в 17:14