Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

2
Снимка: Facebook/ECinBulgaria

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).



Над 38 000 хектара българска земя вече са изпепелени от огъня през 2024 г, което е над два пъти от площта за цялата 2023 г. Страната обикновено преживява около 600 горски пожари годишно. Те засягат около 10 000 хектара земя и носят над 2,5 млн. евро загуби.

На фона на тази лоша статистика дойде позитивната новина, че е спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на граничната планина Славянка. В Гърция все още има активни огнища. За първи път от 19 дни има обрат в битката с огъня, заяви комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба.
Пожарът, който стана причина да бъде обявено бедствено в общините Харманли и Тополовград също е овладян, съобщи директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов. Пламъците са обхванали 12 000 дка гора, сухи треви и храсти.
Гасене на пожара над село Югово
Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

Временновластието става характерна черта на политическата ситуация в България

България се изправя пред седмите поред парламентарни избори за последните три години. Причината е, че за пореден път и трите проучвателни мандата, връчвани от президента на парламентарно представените партии, останаха нереализирани. Какво е..

публикувано на 06.08.24 в 12:15

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40