Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

2
Снимка: Facebook/ECinBulgaria

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).



Над 38 000 хектара българска земя вече са изпепелени от огъня през 2024 г, което е над два пъти от площта за цялата 2023 г. Страната обикновено преживява около 600 горски пожари годишно. Те засягат около 10 000 хектара земя и носят над 2,5 млн. евро загуби.

На фона на тази лоша статистика дойде позитивната новина, че е спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на граничната планина Славянка. В Гърция все още има активни огнища. За първи път от 19 дни има обрат в битката с огъня, заяви комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба.
Пожарът, който стана причина да бъде обявено бедствено в общините Харманли и Тополовград също е овладян, съобщи директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов. Пламъците са обхванали 12 000 дка гора, сухи треви и храсти.
Гасене на пожара над село Югово
Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26
Рая Назарян

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента..

публикувано на 05.08.24 в 16:25

Мрежата за права на жените: Респект за куража на боксьорката Светлана Каменова!

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж. Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен". Това написаха в..

публикувано на 05.08.24 в 14:14