Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

2
Снимка: Facebook/ECinBulgaria

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).



Над 38 000 хектара българска земя вече са изпепелени от огъня през 2024 г, което е над два пъти от площта за цялата 2023 г. Страната обикновено преживява около 600 горски пожари годишно. Те засягат около 10 000 хектара земя и носят над 2,5 млн. евро загуби.

На фона на тази лоша статистика дойде позитивната новина, че е спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на граничната планина Славянка. В Гърция все още има активни огнища. За първи път от 19 дни има обрат в битката с огъня, заяви комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба.
Пожарът, който стана причина да бъде обявено бедствено в общините Харманли и Тополовград също е овладян, съобщи директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов. Пламъците са обхванали 12 000 дка гора, сухи треви и храсти.
Гасене на пожара над село Югово
Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05
Слави Трифонов

ИТН връща мандата за съставяне на кабинет неизпълнен

“Има такъв народ” ще върне утре на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, съобщи във фейсбук страницата си лидерът на партията Слави Трифонов. “ Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно..

публикувано на 04.08.24 в 16:00
Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите. На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до..

публикувано на 04.08.24 в 13:34