Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Златният ни медалист Семен Новиков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо, Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 килограма на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в таекуондото, а Божидар Андреев стигна до бронза в категория до 73 кг при вдигането на тежести, което е и първи олимпийски медал за България в щангите от 2012 г. насам, когато Милка Манева се окичи със сребарния медал. Накрая, Хавиер Ибанес спечели бронз в бокса в категория до 57 кг.  

Андреев показа завидна форма по време на цялото състезание и стана единственият щангист в него с шест поредни опита. Европейският шампион в категорията започна със 148 кг в изхвърлянето, преодоля 152 и 154 кг. и продължи в изтласкването, където вдигна 183, 187 и 190 кг. Така българинът завърши с двубой от 344 кг, което му донесе бронзовото отличие.

Божидар Андреев

27-годишният Божидар Андреев е родом от Сливен, през 2014 г. печели златен медал от младежките олимпийски игри в Нанкин, Китай в категория до 69 килограма. На световното първенство по вдигане на тежести през 2018 г. завършва на девето място, в началото на 2024 г. става европейски шампион в категорията до 73 кг. от първенството в София. 

Иранката Кимия Ализаде, която представлява България в таекуондото, победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място в дисциплината до 57 килограма.

Кимия Ализаде вдясно

Кимия е бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., както и носителка на сребърен и бронзов медал от световните първенства през 2017 и 2015 г. и европейска шампионка за 2024 г. в категория до 62 килограма. През март 2024 г. Българската федерация по таекуондо я привлича да се състезава за България. 

Хавиер Ибанес спечели бронзов медал в бокса, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 кг срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Хавиер при заминаването за Париж

28-годишният Хавиер е кубинец. През 2014 г. става шампион на страната си за младежи в категория до 56 килограма, а през същата година печели и световното първенство за младежи в тази категория, провело се в София. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53