Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

Украинецът Семен Новиков донесе титлата за страната ни

Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани, който е световен вицешампион в категория до 87 кг. в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от 7:0 точки.

Последната титла за България в мъжката борба е от Сидни преди 24 години и е спечелена от Армен Назарян.

Семен Сергеевич Новиков е роден в Харков на 11 декември 1997 г. До 2023 г. се състезава за Украйна. През 2020 г. става европейски шампион до 87 килограма, а на световното първенство в Белград през 2023 г. печели бронзов медал в същата категория. 

Кадър от борбата с иранския представител

"Надявам се, че донесох много радост на българския народ. Знам, че България много обича руснаците, но се надявам, че повече българи ще обичат и украинците" - заяви пред БНТ малко след победата си Семен Новиков.

Борецът не скри щастието си, че е донесъл първото злато на България и изобщо първия медал за страната ни от началото на игрите в Париж. "Откакто започна Олимпиадата, всеки ден следях резултатите на България и всеки ден си мислех, че трябва да оправя ситуацията", коментира Семен и добави, че се е борил както за България, така и за престижа цяла Европа. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златният ни медалист Семен Новиков

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо,  Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 килограма на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в..

публикувано на 08.08.24 в 23:50

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

България днес - 8 август 2024 г.

Темите в "България днес" ще ни заредят с ведрина и доза патриотизъм – срещаме ви с някои от децата, отличени за  творческите си интерпретации на тема "Моят корен български". Доколко България е важно понятие за българчетата в района на Париж ще разберем от..

публикувано на 08.08.24 в 19:00