Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Калейн с историческо олимпийско сребро за България в художествената гимнастика

Боряна Калейн (вляво) с олимпийската шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и бронзовата медалистка София Рафаели от Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С четири прекрасни съчетания на обръч, топка, бухалки и лента Боряна Калейн заслужи сребърен медал от Олимпийските игри в Париж. Предишният медал за страната ни в индивидуалната художествена гимнастика е от далечната 1988 г., когато Адриана Дунавска завоюва среброто в Сеул.

Единствената по-добра гимнастичка от Калейн беше действащата световна шампионка Даря Варфоломеев, която със сбор от 142.850 точки победи българката с 2.250.

Боряна се класира за финала с трети резултат от квалификациите (136.450 точки), като само 2.650 пункта я разделиха от лидерското място, което беше заето от София Рафаели от Италия.

Боряна Калейн е абсолютна европейска шампионка от Баку 2023, а след това спечели убедително престижната класация за „Гимнастичка на 2023 г.“ на Европейската гимнастика. Това беше второ такова отличие за нея, първото е за 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феноменален Карлос Насар – олимпийски шампион във вдигането на тежести със световен рекорд в двубоя!!!

Карлос Насар стана шампион на Олимпиадата в Париж във вдигането на тежести в категорията до 89 кг. Той разби всякаква конкуренция и спечели титлата, като постави световен рекорд в двубоя. 20-годишният ни щангист, роден в Париж, събра двубой от 404..

публикувано на 09.08.24 в 18:28

Ансамбълът по художествена гимнастика се класира за финал на Олимпиадата

Ансамбълът на България по художествена гимнастика се класира за финала на многобоя на XXXIII Олимпийски игри в Париж и в събота, 10 август, ще се бори за златото. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита..

публикувано на 09.08.24 в 15:44

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07