Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова:

Новият служебен кабинет не е на президента

Илияна Йотова
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че и към новото служебно правителство ще бъдат отправени обвинения в политическа употреба.

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер

Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се свалят всички маски и да се каже ясно, че поправките в Конституцията, касаещи служебния кабинет, бяха направени срещу един човек – Румен Радев”, коментира Илияна Йотова пред БНТ, визирайки ограничените правомощия на държавния глава при съставянето на служебно правителство. “Тези поправки отвориха кутията на Пандора”, добави тя.

Според вицепрезидента има три сценария след предстоящите предсрочни парламентарни избори наесен. Първият е правителство на малцинството с определена програма със съгласието на мнозинство в Народното събрание без да се влиза в реална коалиция за определен период от време, вторият – разписаните коалиции, а третият – кабинет с експертен и технически характер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Временновластието става характерна черта на политическата ситуация в България

България се изправя пред седмите поред парламентарни избори за последните три години. Причината е, че за пореден път и трите проучвателни мандата, връчвани от президента на парламентарно представените партии, останаха нереализирани. Какво е..

публикувано на 06.08.24 в 12:15
Рая Назарян

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента..

публикувано на 05.08.24 в 16:25

България поема към поредни парламентарни избори

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на седми предсрочни..

публикувано на 05.08.24 в 13:44