Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Снимка: БТА

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за защита на птиците на сайта си.

Огънят доведе до апокалиптична картина в планината Сакар и Западна Странджа с изгорели села и домашни животни, а биоразнообразието е тежко увредено”, алармира природозащитната организация.

В някои територии има изпепелени стари и нови гнезда на орли, както и три от изкуствените гнезда, поставени за привличането на двойки царски орли. Унищожени са и територии на други застрашени видове – малък креслив орел, орел змияр, малък орел, голям ястреб и обикновен мишелов.

Тепърва ще става ясно измерението на последствията и ефектите от огнената стихия върху природата и биоразнообразието у нас”, се казва още в съобщението на дружеството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26
Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10