Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници от Комодоро Ривадавия ще дефилират в традиционни български носии

Снимка: Българско дружество “Кирил и Методий”

Българското дружество “Кирил и Методий” от аржентинския град Комодоро Ривадавия ще участва в панаирното дефиле в рамките на фестивала “Експо Турисмо”, което ще се състои на 11 август, съобщиха от настоятелството на българското сдружение.

На дефилето под мотото “Разходка по света с костюмите на нашите предци” дружеството ще представи традиционни носии от различни етнографски области на страната ни, както и информация за шевиците и отделните части, съставящи фолклорните костюми.

Със своето географско разположение Българското дружество “Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия е най-южното българско сдружение в света. Организацията е създадена през 1989 г. с основната цел да събере потомци на преселили се в Аржентина през 30-те години на ХХ век българи. Към нея има състав за български народни танци “Кирилчета”, детска танцова група “Методиевчета” и вокално-инструментална формация “Орфей”, които участват в празничните събития на сънародниците ни и представят българската култура и традиции пред аржентинската общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Д-р Стамен Григоров“ - Женева

Българско училище в Женева празнува 40 години с конкурса "Приказки за киселото мляко"

Тазгодишното издание на конкурса "Приказки за киселото мляко" е посветено на 40-годишнината на Българското училище " Д-р Стамен Григоров" в Женева. Основната идея на конкурса е да стимулира творческия потенциал на всички родолюбиви..

публикувано на 10.08.24 в 09:05
Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30
Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10