Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници от Комодоро Ривадавия ще дефилират в традиционни български носии

Снимка: Българско дружество “Кирил и Методий”

Българското дружество “Кирил и Методий” от аржентинския град Комодоро Ривадавия ще участва в панаирното дефиле в рамките на фестивала “Експо Турисмо”, което ще се състои на 11 август, съобщиха от настоятелството на българското сдружение.

На дефилето под мотото “Разходка по света с костюмите на нашите предци” дружеството ще представи традиционни носии от различни етнографски области на страната ни, както и информация за шевиците и отделните части, съставящи фолклорните костюми.

Със своето географско разположение Българското дружество “Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия е най-южното българско сдружение в света. Организацията е създадена през 1989 г. с основната цел да събере потомци на преселили се в Аржентина през 30-те години на ХХ век българи. Към нея има състав за български народни танци “Кирилчета”, детска танцова група “Методиевчета” и вокално-инструментална формация “Орфей”, които участват в празничните събития на сънародниците ни и представят българската култура и традиции пред аржентинската общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо..

публикувано на 19.07.24 в 15:08

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50