Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският държавен архив илюстрира във фотоси модата от средата на XIX до средата на XX век

Снимка: Държавен архив - Варна

“Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX до средата на XX век” е името на изложба, която от днес привлича вниманието на посетителите във варненския Държавен архив.

Над 120 снимки проследяват промяната в облеклото, аксесоарите, униформите и прическите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на изпъкващи със свой стил и елегантност дами като Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна, Яна Язова.

Изложбата показва само малка част от доказателствата за ролята на модата като естетически катализатор на българското общество по пътя на европейското му израстване, които Държавна агенция “Архиви” пази в снимковия си трезор, отбелязват организаторите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00

"Диалог" между корейка и българи в Русенската художествена галерия

Съвместната експозиция "Диалог" на Кънчо Кънев и Валери Лазаров с корейката Чой Джи Юн е представена в Художествената галерия в Русе. "Светът изпитва жизнено важна нужда от диалог и толерантност. В тази напрегната международна обстановка..

публикувано на 10.08.24 в 10:20

Писателки от 7 държави са на творчески лагер в Родопите

Чепеларе се превърна в творческо убежище за 10 писателки от България, Испания, Полша, Украйна, Белгия, Великобритания и Сърбия, предаде БТА. Родопският град е домакин за втора година на резиденцията за писателки "Жени в планината", която се..

публикувано на 10.08.24 в 09:40