Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският държавен архив илюстрира във фотоси модата от средата на XIX до средата на XX век

Снимка: Държавен архив - Варна

“Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX до средата на XX век” е името на изложба, която от днес привлича вниманието на посетителите във варненския Държавен архив.

Над 120 снимки проследяват промяната в облеклото, аксесоарите, униформите и прическите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на изпъкващи със свой стил и елегантност дами като Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна, Яна Язова.

Изложбата показва само малка част от доказателствата за ролята на модата като естетически катализатор на българското общество по пътя на европейското му израстване, които Държавна агенция “Архиви” пази в снимковия си трезор, отбелязват организаторите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музика и изкуства си дават среща под звездите в Троянския Балкан

За шеста поредна година с. Дебнево в Троянския Балкан е домакин на международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river . Събитието, което събира множество "звездни" чуждестранни и родни музиканти ще се проведе в дните от 31 юли до..

публикувано на 31.07.24 в 07:10

Народният театър "Иван Вазов" с реверанс към публиката за своята 120-годишнина

Народният театър "Иван Вазов" ще зарадва 120 почитатели на театралното изкуство с безплатен билет за някоя от постановките от новия си сезон през есента. Поводът е 120-годишнината от неговото основаване през 1904 година. Късметлиите ще имат..

публикувано на 28.07.24 в 09:10

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24