Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Панагюрското златно съкровище
Снимка: Ани Петрова

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град.

В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките”, каза кметът на града Желязко Гагов. Той добави, че подобни тържества се организират за първи път и идеята е да придобият национален мащаб.

Програмата ще започне с Дионисиеви празници, които ще включват фестивал на виното. “Панагюрският край има прекрасни винопроизводители, а повечето от марките носят тракийски имена”, подчерта кметът. Ще бъдат представени също старинни тракийски обреди, въоръжение и бойни изкуства; ще се проведе детски конкурс за есе, изобразително изкуство и дигитални послания; ще бъде заснет документален филм; ще се състои и тридневна международна научна конференция.

Кулминацията ще бъде факелното Орфеево шествие на 8 декември, последвано от концерт на “съвременното Панагюрско златно съкровище, а именно – децата”, по думите на Желязко Гагов.

Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември т.г. под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Прочутото панагюрско съкровище се завърна в музея на Панагюрище

Панагюрското златно съкровище е открито през 1949 г. от тримата братя Дейкови. То съдържа девет съда с общо тегло 6 кг и 164 гр. Един от най-интересния сред тях е амфората. Смята се, че изобразената върху нея сцена е ключ към неразгаданите тайни на съкровището. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53