Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животните и духовата музика пълнят сърцето на фермера Крум Младенов

В село Сливовик фермерът отглежда около 400 животни и ръководи местния бенд

Снимка: личен архив

Че носи Божий дар в душата си, усеща в най-ранна възраст сред простора на поляните. "От дете, пасейки овците на дядо ми накрай село, като чуя тъпана на Сливовишката духова музика, хвърлям тоягата и тичам на площада". Първите уроци взема от дядо Пешко – ученик на Дико Илиев и капелмайстор на тамошната музика, а днес споделя ненаучимото с "докоснатите" като самия него и поканен влиза в хорските сърца.

Крум Младенов живее в северозападното село Сливовик, където поделя времето си между животните и духовия оркестър "Меденяците". В делниците той е сериозен фермер с над 400 крави, овце и кози, но зададе ли се някой празник, предвожда духовата музика със здрави корени в родния му край.

"За да прави музика, човек трябва да е отпочинал – да може да си отпусне душата – казва той. – При нас обаче в селското стопанство нещата са под постоянно напрежение и стрес, защото липсват хора. Поемеш ангажимент например да свириш на сватба и не може в последния момент да кажеш: "Ей, днеска са избягали краварите." Трябва да намериш сили на всяка цена да се справиш и на двата фронта. Някой път се получава свръхнатоварване, ама не мога да се откажа нито от едното, нито от другото."


С фермерство Крум започва да се занимава през 1992 г. след уволнението от казармата. Началото съвпада с разтурването на ТКЗС-то, откъдето му върнали няколко животни. Най-напред създава стадо от крави, после чрез програмата "Млад фермер" отглежда близо 300 кози и накрая се преориентира към овцевъдството. В момента, подобно на всички фермери, приключва с косенето, събира и прекарва бали, за да подсигури сеното за зимния сезон.

"Имаме собствена земя – разказва Крум Младенов. – Част от обработваемата ни земя е дадена под аренда, защото ако човек прави всичко, в края на краищата не прави нищо – не може едновременно да се занимаваш със земеделие и с животновъдство. Някои от фуражите си ги произвеждаме тук в нашата ферма, но повечето ги вземаме под формата на рента."

Животновъдът казва, че заетите в бранша срещат редица проблеми – сред тях са липсата на работна ръка и недостатъчните общински пасища и мери. За да оцелеят, са принудени да затворят цикъла на производство.

"Опитваме се да преработваме част от продукцията – добавя Крум Младенов в интервю за БНР-Видин. – Скоро направихме регистрация за директна продажба на прясното мляко от фермата, ще кандидатстваме и по наредба, позволяваща ни първичната преработка на сирена и на мляко. Всички, които държат някакво ниво, продават продукцията си без да преминават през прекупвачи. Но проблемът не е в изкупуването, а в ниската цена – за мен това е подаряване, тъй като цените не са нормални и не виждам как в годините може да се оцелее."


През настоящия сезон нито едно предприятие в района не изкупува овче мляко, казва още Крум Младенов. За да получат субсидията си в края на годината обаче, животновъдите трябва да докажат реализирана продукция. Затова и няколко стада вече са обявени за продажба.

"Ако това е държавна политика... – продължава фермерът. – Обаждаме се и ни казват: "Чакаме разпореждания от София". Това не звучи нормално, нали? От една страна, държавата претендира, че има правилна аграрна политика, че мисли за дребните производители, защото нас ни водят за такива, а от друга, де факто доброзорно ни вкарва в сивия сектор. Сивият сектор е това – сам да си преработиш продукцията, да излизаш на фермерски пазар и да търсиш реализация на това, което си произвел срещу жълти стотинки. Това не е ненормална ситуация и като че ли от година на година нещата стават все по-зле. Май сме останали последните мохикани да се борим с вятърните мелници и докога ще издържим, не знам."

Може ли изход от трудната ситуация на фермерите да бъдат европейските субсидии? Макар и да звучат примамливо, помощите по европейските програми се оказват трънен път за заетите в животновъдството, по думите на Крум Младенов.


"Нека да не прозвучи много песимистично, но аз повече по програми няма да кандидатствам– категоричен е той. – По-добре е да преживявам колкото мога със собствени сили. Бюрокрацията е ужасна, убиваща, смазваща. Хората, измислили тези бюрократични пречки, явно не си представят, че човекът, който ползва програмата, първо е работещ фермер, а чак след това е администратор, бюрократ или какъвто и да било друг. Справял съм се с всички тези ситуации, само защото жена ми постоянно е била до мен да движи всичките административни дела. Това е огромна загуба на време и не виждам как щях да успея сам."

Човек, който не чувства и не обича животните, трудно може да постигне резултати в отрасъла, вярва фермерът от българския Северозапад. Като в музиката – нужно е обичта да преминава през собствената ти душа.

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Йорданка Герасимова от БНР - Видин)

Снимки: личен архив



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Василева

ЦИК отстрани „Има смисъл“ от участие в парламентарните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на Коалиция „Има смисъл“ за участие във вота за парламент на 27 октомври. Причината е недействителни подписи на избиратели във внесената подписка при регистрацията. От коалицията няма да..

публикувано на 14.09.24 в 12:53

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17