Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството и фермерството в живота на Крум Младенов

6
Снимка: Личен архив


В "Земята, която ни храни" се срещаме с Крум Младенов от село Сливовик, община Медковец. Той е ръководител на местната духова музика, но наред с това отглежда над 400 животни- крави, кози и овце. Откакто се помни, е сред животните, и въпреки това му е трудно да каже кое поставя на първо място- изкуството или фермерството. Разговорът е и за трудностите и предизвикателствата да си фермер в днешните несигурни времена.

За Крум Младенов спокойно можем да кажем, че и музиката, и животните, са неделима част от живота му, защото откакто се помни, намира утеха и в двете. От дете е сред животните на дядо си. Също оттогава е и страстта му към духовата музика. Затова и години след това самият той става животновъд, наред с това е и ръководител на духовия оркестър в Сливовик. Няма професионално музиuuално образование, но се е доказал като професионалист- и в музиката и сред животновъдите... Не може да каже кое му е по-важно, затова и продължава да носи тези две дини под мишница. С времето съчетаването на изкуство и животновъдство все повече му натежава, и то не заради работата, а заради това, че има моменти, в които няма на кого да разчита. 

"Някак си, като че ли успоредно вървят нещата цял живот- не мога да поставя едното пред другото... Всеки път, когато свиря, казвам, че е за последно и пак... Понякога се получава претоварване, и физическо, и психическо, ама някак си не мога да се откажа нито от едното, нито от другото..."

Съзнателно започва да отглежда животни преди 32 години, след казармата, когато създава първото си стадо с крави. Постепенно животните му се увеличават. По-късно по програма "Млад фермер" закупува 60 кози, увеличава ги до 300 глави, но заради липсата на пазар на кози продукти, бързо се преориентира към овцевъдството. Към днешна дата отглежда 50 крави, 40 кози и 350 овце- основно аваси и асаф. Когато има възможност, стадата пашуват, а през лятото се подсигурява и храната за зимата- сеното коси, зърното получават като рента. 

"Справихме се с косенето, събираме, прекарваме бали, всички колеги се подготвяме за зимата. Имаме земя, част от обработваемата земя я даваме под аренда, защото съм на принципа: човек, който прави всичко, не прави нищо... Имаме право на още пасища, но няма- това, което е налично, е разпределено на всички животновъди... "

За да избегне проблемите с прекупвачи на мляко, се опитва да затвори цикъла- само така може да се оцелее, категоричен е животновъдът: 

"Опитваме се да се справяме, опитваме да преработваме част от продукцията си... На етап сме да кандидатстваме по наредба 44 почти готова е мандрата... За момента в България няма друг начин за оцеляване... Изкупуването не е проблем, проблем е ниската цена- това е подаряване, нереално ниски цени и не виждам как може да се оцелее... Кравето мляко е 80 стотинки, овчето- 1,80, но не се изкупува... Нито едно предприятие в региона не изкупува овче мляко... Ако това е държавна политика... Не е нормално... Няколко стада са обявени за продажба- освен заради липсата на работна ръка, е и заради липсата на реализация... 
Май сме останали последните мохикани... Много е трудно да си и фермер, и фабрикант, и търговец- много малко хоа могат да го съчетаят..."

Това, че овчето мляко не се изкупува, създава проблеми на животновъдите, когато трябва да докажат реализирана продукция... Проблем е и липсата на адекватна политика по отношение на сектора, категоричен е Крум Младенов. За да се справя, самият той е регистриран по Наредба 26 за директна продажба на прясно мляко, оборудва и мандра, за да може да преработва останалото. За работния процес е механизирал което е могъл, но се справя със собствени средства и не иска и да чува за европейските програми: 

"Никаква програма, никакъв кредит, никакъв заем не ползвам за момента. Нито имам лизинги на техника, нито имам кредити към банки... Освен програмата "Млад фермер", която изпълнихме и едва издържахме до края, съм се зарекъл да не участвам по никакви програми... По-добре е със собствени сили, защото бюрокрацията е ужасна, убиваща, смазваща... Хората, които са измислили тия бюрократични пречки, явно не си представят, че този човек, който ползва тази програма, първо е работещ фермер, след това е администратор... Справял съм се затова, че жена ми е до мен, движи всички административни дела, иначе това е огромна загуба на време, не виждам как щях да се справя ... 

В работата покрай фермата работят цялото семейство, но липсата на работна ръка е основният проблем&

"Работа има, липсват способни, работещи кадри... Животновъдството е сложен процес... Прост овчар няма. Човек, който няма определени способности и понятие от работата, не може да работи в животновъдството... Човек, който не чувства животните, много трудно може да постигне резултати... За тия години много пъти сме били не на дъното, а и под дъното, и без любов към животните, няма как да се издържи- ако се гледа само материалната част... "

Крум и семейството му обичат животните, затова и толкова години са сред тях. Като ръководител на духовата музика в Сливовик казва, че го боли заради това, че духовата музика не е това, което е била. Боли го и за това, че животновъдството не е сред приоритетите на държавата и заради това смята, че тези като него са като последните мохикани в сектора. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00