Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полифония от гласове – акапелните концерти на формация "Спектрум" и канадското дуо FreePlay

Снимка: spectrumvocalband

Петимата музиканти от вокална група "Спектрум" – Spectrum Vocal Band – са сред тези, които не престават да ни удивляват с необятните възможности на човешките гласове. Ивелина Цонева, Весела Морова, Константин Бейков, Янко Янков и Даниел Николов имат опит и като участници в различни хорови ансамбли и големи хорове. С времето през Spectrum Vocal Band преминават различни музиканти, но Янко и Константин са във формацията от самото ѝ създаване преди 12 години. Константин е привлечен от перспективата да участва в група, в която се изисква да си не само певец, а комплексен музикант. За Янко интересът към по-малкия състав идва от възможността всеки да е солист, от всеки да зависи много повече по отношение на цялото – фактура, хармония и полифония, без да губи от поглед цялата партитура, цялостното развитие на изпълняваната творба. Споделят, че е трудно да се намерят за акапелна формация като тяхната изпълнители, които са едновременно достатъчно добри певци, но и с комплексни музикантски натрупвания. Защо работят изцяло акапела, обяснява Константин Бейков:

"Решили сме и с годините се получи така, че акапелното пеене не е просто някакъв ефект, не правим нещата само за да са акапела и да е по-интересно. То се превърна в някакъв вид изразно средство, чрез което ние следваме и потребностите си като музиканти."


Хомогенното звучене на гласовете в акапелна формация като "Спектрум"  не се постига бързо. Първите пет години са били отдадени на търсене на облика и изразните средства. Следващите две-три години, в които започват да работят с микрофони и друга техника, са посветени на избистряне в техническо отношение. Така стигат до настоящия етап, в който имат вече изградени не само собствен стил и облик, но и широка база почитатели по целия свят. Наскоро се завърнаха от международния хоров фестивал Singing Bridges ("Пеещи мостове") в Нови Сад – Сърбия, който набляга на връзките специално между европейските музикални култури. Организаторите особено са държали "Спектрум"  да бъдат един от културните акценти в програмата, най-вече заради връзката между фолклора и джаза. Изнесли са доста голям концерт на площада в Нови Сад. Преди това са участвали на фестивала "Солинария" в Созопол.

Петимата от "Спектрум"  са посветили август на серия съвместни концерти из България с канадското вокално дуо FreePlay, като последният от тях е на 14 август в София, в рамките на 15-тото издание на концертния цикъл "Остров на музиката". Константин Бейков разказва как са се запознали с Дилън Бел и Суба Шанкаран (Dylan Bell и Suba Sankaran), двамата от FreePlayDuo, за да се стигне до общите участия на двете акапелни формации:


"Миналата година през април имахме турне в Канада. На концерта в Торонто дойдоха Дилън и Суба – те са семейство в живота, и в музиката. Бяха много мили и много впечатлени. Те са хора, които са изключително отворени към световните култури – Суба е по произход индийка, така че може би донякъде и заради това фолклорът, уърлд мюзик течението много ги вълнува. И, разбира се, са професионалисти в областта на поп музиката, на джаза. Пели са с различни вокални, акапелни формации, но са също и мултиинструменталисти, което личи в тяхното мислене."

Дилън и Субасе занимават с лайв луупинг (live looping) – двамата в реално време записват на живо музикални фрагменти, които после по програмиран начин се повтарят, възпроизвеждат се и се наслагват.

След концертите с FreePlayDuo, през септември "Спектрум"  ще пеят на сцената на Плевен Джаз Фест, по-нататък ги очаква и концерт в Берлин, който ще е третото участие на групата за тази година извън България.

Потопете се в магията на гласовете на петимата от "Спектрум"  с песента им "Градът не спи" от дебютния албум на групата "Пресечна точка" (Cross Point). Атанас Кулински е автор на музиката и текста, аранжиментът е на Константин Бейков.

Снимки: spectrumvocalband




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15