Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полифония от гласове – акапелните концерти на формация "Спектрум" и канадското дуо FreePlay

Снимка: spectrumvocalband

Петимата музиканти от вокална група "Спектрум" – Spectrum Vocal Band – са сред тези, които не престават да ни удивляват с необятните възможности на човешките гласове. Ивелина Цонева, Весела Морова, Константин Бейков, Янко Янков и Даниел Николов имат опит и като участници в различни хорови ансамбли и големи хорове. С времето през Spectrum Vocal Band преминават различни музиканти, но Янко и Константин са във формацията от самото ѝ създаване преди 12 години. Константин е привлечен от перспективата да участва в група, в която се изисква да си не само певец, а комплексен музикант. За Янко интересът към по-малкия състав идва от възможността всеки да е солист, от всеки да зависи много повече по отношение на цялото – фактура, хармония и полифония, без да губи от поглед цялата партитура, цялостното развитие на изпълняваната творба. Споделят, че е трудно да се намерят за акапелна формация като тяхната изпълнители, които са едновременно достатъчно добри певци, но и с комплексни музикантски натрупвания. Защо работят изцяло акапела, обяснява Константин Бейков:

"Решили сме и с годините се получи така, че акапелното пеене не е просто някакъв ефект, не правим нещата само за да са акапела и да е по-интересно. То се превърна в някакъв вид изразно средство, чрез което ние следваме и потребностите си като музиканти."


Хомогенното звучене на гласовете в акапелна формация като "Спектрум"  не се постига бързо. Първите пет години са били отдадени на търсене на облика и изразните средства. Следващите две-три години, в които започват да работят с микрофони и друга техника, са посветени на избистряне в техническо отношение. Така стигат до настоящия етап, в който имат вече изградени не само собствен стил и облик, но и широка база почитатели по целия свят. Наскоро се завърнаха от международния хоров фестивал Singing Bridges ("Пеещи мостове") в Нови Сад – Сърбия, който набляга на връзките специално между европейските музикални култури. Организаторите особено са държали "Спектрум"  да бъдат един от културните акценти в програмата, най-вече заради връзката между фолклора и джаза. Изнесли са доста голям концерт на площада в Нови Сад. Преди това са участвали на фестивала "Солинария" в Созопол.

Петимата от "Спектрум"  са посветили август на серия съвместни концерти из България с канадското вокално дуо FreePlay, като последният от тях е на 14 август в София, в рамките на 15-тото издание на концертния цикъл "Остров на музиката". Константин Бейков разказва как са се запознали с Дилън Бел и Суба Шанкаран (Dylan Bell и Suba Sankaran), двамата от FreePlayDuo, за да се стигне до общите участия на двете акапелни формации:


"Миналата година през април имахме турне в Канада. На концерта в Торонто дойдоха Дилън и Суба – те са семейство в живота, и в музиката. Бяха много мили и много впечатлени. Те са хора, които са изключително отворени към световните култури – Суба е по произход индийка, така че може би донякъде и заради това фолклорът, уърлд мюзик течението много ги вълнува. И, разбира се, са професионалисти в областта на поп музиката, на джаза. Пели са с различни вокални, акапелни формации, но са също и мултиинструменталисти, което личи в тяхното мислене."

Дилън и Субасе занимават с лайв луупинг (live looping) – двамата в реално време записват на живо музикални фрагменти, които после по програмиран начин се повтарят, възпроизвеждат се и се наслагват.

След концертите с FreePlayDuo, през септември "Спектрум"  ще пеят на сцената на Плевен Джаз Фест, по-нататък ги очаква и концерт в Берлин, който ще е третото участие на групата за тази година извън България.

Потопете се в магията на гласовете на петимата от "Спектрум"  с песента им "Градът не спи" от дебютния албум на групата "Пресечна точка" (Cross Point). Атанас Кулински е автор на музиката и текста, аранжиментът е на Константин Бейков.

Снимки: spectrumvocalband




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15