Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 85 години в Чикаго е починал видният българин Хамид Русев

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков отляво и Хамид Русев отдясно.
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго - архив

Един от най-старите и уважавани български имигранти в Чикаго Хамид Русев е починал, съобщи BG VOICE. Информацията за кончината е подадена от негови близки. Той си е отишъл на 8 август. През последните години Хамид, както го наричаха всички в Чикаго, се бореше с усложнения след преживян инсулт, а от няколко месеца беше в болница. Хамид Русев беше на 85 години. Тленните му останки ще бъдат положени до съпругата му в Чикаго. През септември ще има възпоменателна служба в памет на забележителния българин.

Хамид Русев бяга от комунистическия режим в България през 1963 г. заедно с Шефкет Чападжиев, с когото ги свързва огромно приятелство. Години наред Хамид посреща генерации български емигранти в Чикаго, където създава първия български ресторант "Родопа". Дълги години е издател и спонсор на вестник "България".  Впечатляваща е огромната любов, с която Хамид говори за България, въпреки трудностите, през които е преминал по време на тоталитарния режим.

Любовта му към отечеството е пренесена към многото български емигранти, на които е помогнал. "Мисля, че трябва да се създаде една махала, един квартал, да бъдем обединени българите в Чикаго, в САЩ. Не да се чудим как да се разделим, а да гледаме как да се обединим. Това е, което българите трябва да направят.... Това е моето послание към всички", каза за BG VOICE Хамид Русев през 2022 година, когато получи награда от Държавната агенция за българите в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм..

публикувано на 12.08.24 в 12:05

С подкрепата на парламента българчета от Сърбия ще летуват в Равда

50 деца с трима ръководители заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието, предаде кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин. Почивката се провежда с финансовата подкрепа на Народното събрание и партньорството на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

Младежки фестивал по случай Международния ден на младежта в Цариброд

В Международния ден на младежта – 12 август, в Цариброд ще се проведе Младежки фестивал, съобщава мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Програмата на фестивала включва музикална програма, подготвена от младежки клубове,..

публикувано на 11.08.24 в 15:11