Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград
Снимка: БГНЕС

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколкостотин метра от сръбско-българската граница. Не можеш да се развиеш по друг начин, ако твоите родители винаги са ти казвали, че ние сме част от България, че дедите ми са си дали здравето за освобождението и независимостта ѝ". 

Босилеград е сред най-бедните райони в Сърбия. Българското малцинство там намалява и няма да оцелее без подкрепата на България, казва Николов. "Всеки ден са възможни изненади. Имало е времена, когато полицията нахлуваше в културния център. Изземваше книги, водеха се дела. Все още се водят за щяло и нещяло".

Най-трудното е когато проблемите идват от България, отбеляза той. "Свързани са с поддръжката на българските организации и с  финансирането. България може да помогне като държи отговорни своите политици за това, което правят или не правят за Западните покрайнини и сред българските общности в чужбина. Българските медии трябва да държат непрекъснато отворен този проблем в българското общество".

В Босилеград трудно се намира работа. "Има много деца, които идват да следват в България, много хора, които търсят поминъка си там. 90% от завършващите гимназия в Босилеград кандидатстват в български ВУЗ-ове". Ако районът продължи да се обезлюдява, ще загубим битката, предупреди Николов. "А е важно след 100 години борба този район да запази своя български характер, история и култура". "Българските фирми се опитаха, но не успяха да се установят тук, вероятно поради натиск от страна на сръбската държава", посочва още Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30
Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10
Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05