Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хасково излагат чудотворната икона "Пресвета Богородица - Златна ябълка"

Снимка: БТА

За втори път тази година в Хасково, Южна България, за православните християни ще бъде изложена за поклонение смятаната за чудотворна икона "Пресвета Богородица - Златна ябълка". Това съобщават от Пловдивската Света митрополия. Светинята ще бъде донесена от митрополит Николай в катедралния храм "Свето Успение Богородично" на 13 август. В рамките на Богородичния пост владиката ще отслужи молебен канон на Пресвета Богородица. Службата е в рамките на вечерните архиерейски богослужения през периода на молитва и въздържание преди 15 август, Успение Богородично. 

Вярва се, че иконата лекува жените от безплодие и помага при много детски болести. Нейният дом е църквата в асеновградския квартал Горни Воден. В синаксара на йеромонах Ананий Клинис от 1765 г. е описана историята на чудодейното зачеване на жена, която за благодарност украсила иконата с ябълка от злато, откъдето идва и наименованието на чудотворната Богородична икона от XVII в. - "Златна ябълка".

Ананий Клинис пише за "чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 август 2024 г.

Началото на новата работна седмица идва след края на XXXIII-те Летни Олимпийски игри в Париж. В „България днес“ правим кратко обобщение на българските успехи и представянето на родните ни атлети на най-големия световен спортен форум с..

публикувано на 12.08.24 в 19:00
Милан Димитров

Българин е екстрадиран от Гърция в САЩ за търговия с микрочипове с Русия

Партия "Възраждане" започва кампания в подкрепа на сънародника ни Милан Димитров, който е екстрадиран от Гърция в частен затвор в Сан Антонио, САЩ. Това съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов на пресконференция, в която участва и братът на Милан..

публикувано на 12.08.24 в 16:53

Средната брутна работна заплата в България достигна 2296 лева 

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в България нараства с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2024 г. и достига 2296 лева, показват данните на НСИ. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение,..

публикувано на 12.08.24 в 14:49