Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Снимка: museumprimorsko.bg

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото привлекателно и за много гости, предимно от европейски държави. Почивката в Приморско обещава да бъде запомняща се и заради разходката с лодка, която се предлага в близката река Ропотамо. 

Река Ропотамо

Мястото те кара да се потопиш в един девствен свят от лонгозни гори, пясъчни дюни и блатни цветя, а в същото време над морския пейзаж се извисяват  върховете на близката Странджа планина. Въпреки големите инвеститорски апетити през последните години в Приморско, околностите изглеждат като застинали във вида, в който са изглеждали стотици, дори хиляди години.

Районът е осеян с много на брой тайнствени места, които са истинско предизвикателство за археолозите. Тук се намира един от най-добре запазените мегалитни комплекси от времето на първите заселници в земите около Черно море. Тракийското светилище Бегликташ се намира на 5 км от гр. Приморско и е само една от интересните забележителности в района. В околността могат да се видят и множество добре запазени долмени, свързани с погребалните ритуали на тракийските племена. Всъщност тези гробнициса от ранната желязна епоха  (IX – VIII в. пр.Хр.), а мегалитите на Бегликташ са поне с 6 столетия по-стари: предполага се, че те са от бронзовата епоха.

"Важното е, че всички тези находки, които могат да се видят и сега,  свидетелстват за изключителна концентрация на живота по нашите земи във времето, когато са били правени долмените" – казва Даниел Пантов, директор на Историческия музей в Приморско. Той споделя и важната новина, че съвсем скоро, още тази есен, в района на Приморско започват първите по-мащабни археологически проучвания. Очакванията на учените са големи, тъй като до момента никой не е предприемал мащабни разкопки на обекти от мегалитния комплекс.

"Миналата година правихме много интересни изчисления на базата на това, как са ситуирани самите камъни – мегалитите. Така се получиха много интересни и точни реперни точки, които показват, че мястото е използвано като обсерватория" – казва Даниел Пантов и продължава:

"За съжаление много малко се знае за това тракийско светилище. Проучвания са правени в началото на XXI в., но те са съвсем повърхностни. Почиствани са каменните улеи, но не са правени специални археологически проучвания. Трябва да се проникне в дълбочина, да се установят културните пластове, да се види откога започва неговото функциониране. Въобще предстоят много интересни неща след като в Бегликташ  стъпят археолозите. Целта ще е да разберем каква е функцията на мястото. Знаем, че е светилище от предходни проучвания, знаем ориентировъчна датировка – късна бронзова епоха, т.е. около XV в. пр.Хр. и значи, че като светилище функционира малко след първите векове от н.е. Имаме някакъв ориентир, но той не е точен и не е базиран на археологически находки. Ако започнем системни проучвания, ние ще проучваме сектори, в които попадат сгради с култово предназначение" – казва още Даниел Пантов.

Базилика „Св. Параскева“

Историческият музей в Приморско, долменът Змейова къща, заливът Маслен нос, останките от базиликата "Св. Параскева" са само част от местата, които привличат вниманието, особено на посетители с отношение към културния туризъм. И понеже в музея на Приморско са изложени единствените керамични фрагменти, откривани между процепите на камъните в Бегликташ, се налага посещение на самото място. Попаднал в планината, сред мистичния свят на мегалитите, във въображението на човек оживява картината с ритуали на тракийското светилище.

Маслен нос

В Бегликташ човек може да се докосне до древен олтар за жертвоприношения, да види отпечатък от стъпката на Богинята майка, да приседне в трона на шаманите и да надникне през каменен процеп, който пък е позволявал на хората да виждат по-ясно обектите на небосвода. Всичко в Бегликташ изглежда подредено според познанията и вярванията на предците ни, но човек няма как да не се запита – коя е силата, донесла и подредила всички камъни по този начин? Някои въпроси не намират отговор, но на любопитните посетители помага разказът на екскурзоводите, които тук водят беседи на български, английски, руски, френски и др. езици. 

Какво е усещането да си всеки ден през лятото тук, на Бегликташ – питаме младия гид Елена Павлова: 

Елена Павлова

"Тук е било специално място, на което хората са идвали в определени дни от годината и когато е имало повод, за да се молят на своите божества. Вследствие на съвременни опити е установено, че тук магнитното поле е по-високо от нормалното, затова усещането е, че на това място има силна енергия. Дори се говори, че хеликоптерите и самолетите от близката военна база избягват да летят над Бегликташ, защото радарите им дават отклонения. Има различни истории, които са свързани с това място. Например млади жени, които по една или друга причина не са могли да имат деца, идват тук и застават боси върху стъпката на Богинята майка. Оказва се, че след неколкократни посещения и повтаряне на този ритуал след време те се връщат тук и то с дете на ръце."



Снимки: museumprimorsko.bg, Facebook /Бегликташ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51