Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третото издание на фестивала "48 часа Варуша-юг" във Велико Търново

Снимка: Facebook /Варуша Юг

"48 часа Варуша-юг" ще се проведе в периода 16-18 август във Велико Търново. Фестивалът представя възможностите на квартала за култура, спорт, занимания за цялото семейство, връзка с природата, образователни събития. Мероприятието е общностна инициатива, чиято мисия е да представи добрите примери за добросъседство и симбиозата между настоящето и историята. Зад нея стои културният център "ТаМ" с основател Галин Попов.

Галин Попов

Тази година фестивалната програма включва над 100 събития – късометражни филми, концерти и партита, лекции, турове, занимания за деца. Отворените сцени ще има в Градската галерия, Археологическия музей, читалище "Надежда", на Самоводската чаршия, в клубове, кафенета и др. локации. През горещите августовски дни много активности ще се провеждат и по прохладното поречие на река Янтра. Една от проявите там е светлинно шествие, чрез което се припомня предишното предназначение на реката – за транспорт, отдих и спортно гребане. Участниците възнамеряват да почистят бреговете около Стамболовия мост, преди да преминат в шествие под него.

Друг акцент в третото фестивално издание е музиката. В голяма част от анкетите за предишните издания жителите на старопрестолния град са споделили, че музикалната програма е нещо, което им е помогнало да се запознаят с нови любопитни изпълнители и музика с различно звучене и дух, каквито организаторите уверяват, че очакват и през тази година.

Снимки: Facebook /Варуша Юг, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кученца от приюта в село Каменар очакват своите осиновители

Кучета от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специалните гости на варненския летен фестивал “Сръчко“ и ще очакват своите осиновители. До 15,00 ч. днес на алеята между Морското казино и сцена “Раковина” в Морската градина..

публикувано на 17.08.24 в 10:18

Температурата достигна 70 градуса около сградите в някои градове

В най-горещите дни на лятото членове на "Грийнпийс" обикалят страната, за да покажат колко горещо е в градската среда. С помощта на термокамери те засичат температурата около сградите, която на места като Пловдив достига до 70 градуса...

публикувано на 17.08.24 в 10:15
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

ООН критикува закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация

“ Дълбоко обезпокоени сме от подписаната законовата поправка в България, забраняваща обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата, и призоваваме законът да бъде преразгледан в съответствие с международните задължения на..

публикувано на 17.08.24 в 09:11