Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Сред езерата на Рила – Рилските и Урдините

Рила е сред най-притегателните наши планини, както за сънародниците ни, така и за гости от чужбина. Тук се издига най-високият връх не само в България, но и на Балканския полуостров – Мусала (2925 м), чието име в превод от арабски ("мус Аллах") – "близо до Бога", потвърждава това. В пазвите на Рила са закътани около 200 езера, или почти половината от езерата в България.

Най-известни от тях са Седемте рилски езера, над които се възвишава Езерният връх.

До популярния езерен циркус може да се стигне по два начина. Вие избирате – пеша или с двуседалков лифт след чакане на две опашки – за билети (закупувани само на място и кеш) и за самия лифт.

Но ходенето или чакането ви ще бъдат щедро възнаградени с божествени гледки, които сърцето ви завинаги ще приюти с любов, и ще ви карат отново и отново да се връщате тук.

Имената на Седемте рилски езера са известни почти на всеки българин. Най-високо разположеното езеро – на 2 535 м надморска височина – е Сълзата, наречено така заради прозрачните си води. Под него е Окото с неговата характерна овална форма – най-дълбокото от ледниковите езера на Балканите (дълбочина над 37 м).

После следва най-емблематичното от този езерен циркус езеро, своеобразна визитна картичка на района – Бъбрека, получило името си заради своята форма, макар мнозина да го оприличават и на сърце.

По това време на годината, и по-конкретно на 19 август, на Седемте рилски езера от цял свят се събират почитатели на Учителя Петър Дънов, или Беинса Дуно, и неговото Бялото братство. Облечени в бяло, те изпълняват своя танц Паневритмия на поляна непосредствено до Бъбрека.

Спускайки се надолу, стигаме до Близнака – най-голямото по площ от Седемте рилски езера, с надвисналия над него връх Харамията,

и нататък – Трилистника,  Рибното езеро, намиращо се пред старата хижа "Седемте езера"

и Долното езеро (най-ниското от великолепната седморка - на 2095 м надморска височина).

Мнозина от туристите си поставят за цел да достигнат Езерния връх, откъдето се открива вълшебна панорама. И с това за тях "мисия Рила" приключва.

В близост обаче се намира друга, не толкова широко известна, езерна група с ледников произход – Урдините езера.

Урдините езера са шест на брой – Сухото, Рибното (като неговия събрат от Седемте рилски езера), Триъгълника, Ботаническото (или Удавника), Голямата Паница и Малката Паница.

Те са по-малки на площ, но не по-малко очарователни. Това, че са по-слабо популярни се оказва тяхна привилегия, тъй като точно тук, далеч от тълпите, в тишина, ще доловите пулса и дъха на  Рила.

От Урдините езера води началото си Урдина река – приток на Черни Искър.

По пътя си можете да се насладите и на срещите с волно пасящи стада коне или грациозно препускащи  сръндаци. Пленителните гледки по пътя ще ви заредят с много позитивна енергия за дни напред.


Снимки: Миглена Иванова

Още от категорията

Пролетна разходка в София

Великолепни цветни аромати се носят из българската столица през пролетта, а птичките в парковете сътворяват истински пролетни концерти... Наслада за сетивата!  Централната градска част е изпъстрена от цветни картини...

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Кукерските празници в Родопите

От днес започват Великденските пости. По традиция, в дните преди началото на периода на въздържание и духовна концентрация, в много части на страната се провеждат кукерски карнавали.  В родопското село Дедево с кукерски игри посрещнаха..

публикувано на 18.03.24 в 10:15

Честита Баба Марта!

Първи март в България е един от най–любимите празници на малки и големи. Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои Окичвайки се с бяло-червените мартеници, българите поставяме символично начало на..

публикувано на 01.03.24 в 13:06