Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима с обвинение за присвояване чрез кредит на 150 млн. лв.

Снимка: БТА

Бизнесменът Румен Гайтански с прякор Вълка, Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирма на Гайтански, и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев (2017-2020) са обвинени за необезпечен кредит от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие на "Роудуей кънстракшън" през 2019 г., съобщиха от прокуратурата. 

Мавродиев и Гайтански са обвинени задочно, а представителят на "Роудуей кънстракшън" е задържан за 24 часа. Делото е образувано по сигнал през октомври 2022 г. От отпуснатите 150 млн. лв. кредит банката може да събере не повече от 5 млн. лв., съобщи пред БНТ изпълнителният директор на финансовата институция Цанко Арабаджиев. Той изтъкна, че още през 2021 г. ББР е подала сигнали към компетентните органи относно заема.
Прякорът на Гайтански идва от името на една от фирмите му. Дълги години чрез фирмите си "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София" Гайтански на практика беше монополист в почистването на София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05

България днес - 15 август 2024 г.

На 15 август в „България днес“ говорим за слушателите ни от цял свят, които се свързват с нас след появата на новите QSL-картички на БНР. Представяме ви българския виолончелист Николай Коларов от Минесота, САЩ, организатор на фестивала „Балканикус“ за..

публикувано на 15.08.24 в 19:00

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на..

публикувано на 15.08.24 в 18:14