Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Снимка: БГНС - архив

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка за възникването на пожари.

Програмата по повод 121-вата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание остава непроменена, но с изричното изискване да не се пали огън на открито. “Безопасността на всички присъстващи, както и опазването на гората този път е от първостепенно значение. Нека запазим тази свята земя, за да ни вдъхновява и обединява и занапред”, призова кметът.

Съборът ще бъде открит с изложбата “Бележити годишнини в тракийското движение”, а вечерта в храм-костница "Света Петка“ ще се проведе заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, последвана от празничен концерт.

През 1903 г. на Преображение в местността Петрова нива делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия вземат решението да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25