Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Снимка: БГНС - архив

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка за възникването на пожари.

Програмата по повод 121-вата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание остава непроменена, но с изричното изискване да не се пали огън на открито. “Безопасността на всички присъстващи, както и опазването на гората този път е от първостепенно значение. Нека запазим тази свята земя, за да ни вдъхновява и обединява и занапред”, призова кметът.

Съборът ще бъде открит с изложбата “Бележити годишнини в тракийското движение”, а вечерта в храм-костница "Света Петка“ ще се проведе заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, последвана от празничен концерт.

През 1903 г. на Преображение в местността Петрова нива делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия вземат решението да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на..

публикувано на 15.08.24 в 18:14

Трима с обвинение за присвояване чрез кредит на 150 млн. лв.

Бизнесменът Румен Гайтански с прякор Вълка, Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирма на Гайтански, и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев (2017-2020) са обвинени за необезпечен кредит от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за..

публикувано на 15.08.24 в 16:11

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 13

В брой 13 на предаването слушайте: Разговор за творческите заложби и българските корени на български деца от чужбина - интервюта с Бояна Илиева от Мексико, Димитра Митева от Кипър и Дарина Генова от Украйна; Отец Иван от Рим..

публикувано на 15.08.24 в 12:00