Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Снимка: БТА

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската епоха там е имало търговски, а преди това занаятчийски помещения. Няма данни за жилища, съобщи за Радио Пловдив ръководителят на проучването Десислава Давидова.

"Откритите монети са предимно бронзови и доказват, че теренът е обитаван повече от 2500 години. Подлежат на реставрация и не мога да кажа дали са само бронзови, защото понякога сребърните монети имат плътна патина и трудно се идентифицират на терен. Заготовката категорично не е била за производство на монети. Вероятно е предназначена за разкрасяване и правени на някакъв вид бижута", казва Давидова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бизнесменът Румен Гайтански се предаде доброволно на разследващите и е в ареста

Бизнесменът Румен Гайтански е задържан за 72 часа, след като се е предал доброволно. Той е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат..

публикувано на 16.08.24 в 17:25

Депутат от ПП-ДБ се меси в работата на службите, оповести служебният вътрешен министър

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини народния представител от ПП-ДБ Божидар Божанов в арогантна политическа намеса в работата на МВР. Пред журналисти той заяви, че на 14 август депутатът се е обадил на директора на дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 13:15

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33